3 tärkeää syytä auttoivat valitsemaan ilmavesilämpöpumpun

Kokemusta ilmavesilämpöpumpun kanssa elämisestä on kertynyt nyt jo lähes kaksi vuotta Pyyn perheessä. Oman lämmitysjärjestelmän valinnassa auttoivat perheen arvomaailma, taloudellisuus ja tulevaisuuteen suuntautunut katse. 

Mika ja Heli Pyy asuttavat vuonna 1958 rakennettua omakotitaloa, joka on Helin lapsuudenkoti. Talossa on tilaa noin 200 neliön verran, kolmessa kerroksessa. Tällä hetkellä kodissa asuvat he kaksi sekä perheen koirat.

Kun lämmitysjärjestelmän uusiminen nousi ajankohtaiseksi aiheeksi reilut kaksi vuotta sitten, Pyyt pohtivat eri järjestelmiä pellettilämmityksestä lämpökeräimien käyttöön. Maalämpö oli myös keskusteluissa mukana, mutta se vaihtoehto suljettiin pois naapurissa sijaitsevan vesikaivon toiminnan takaamiseksi. 

Lopulta vanhasta öljylämmityksestä päätettiin luopua ja pariskunta siirtyi ilmavesilämpöpumpun käyttäjiksi. Laite käynnistettiin itsenäisyyspäivän aattona 2018, ja lämmöt olivat taas päällä kahden päivän katkon jälkeen.

Ekologisuus, taloudellisuus ja kiinteistön arvo painoivat päätöksessä

Lämmitysjärjestelmän valinnassa perheelle oli heti selvää, että uuden järjestelmän tulee tukea heidän ekologista arvomaailmaansa. 

“Meille ekologisuus on tärkeä asia arjessa, ja haluamme osallistua talkoisiin omalta osaltamme. Vaikka asumme suuressa talossa, voimme valita sen lämmittämiseen paremman vaihtoehdon”, Heli avaa.

Suuressa talossa lämmityskustannukset nousevat helposti korkeiksi, ja siksi taloudelliset säästöt olivat yksi luonnollinen syy ottaa uusi lämmitysjärjestelmä käyttöön. Pariskunta on pitänyt tarkkaa kirjaa energiakuluista erillisen sähkömittarin avulla, ja kahden vuoden aikana he ovat saaneet puolitettua energiankäyttönsä. Säästöön on kertynyt noin 2 000 € vuodessa. 

Ilmavesilämpöpumpun valintaan vaikutti myös tulevaisuuteen orientoitunut ajattelutapa: Pyyt halusivat valita järjestelmän, joka olisi kauaskantoisesti järkevä ja nostaisi kiinteistön arvoa.

Kun yksi firma hoitaa työn, vastuu on selkeä 

Vaikka haluttu järjestelmä olisi jo tiedossa, oman toimittajan valitseminen on usein hankalaa. Myös Pyyn perhe kilpailutti eri firmoja, mutta pää tuntui menevän vain enemmän pyörälle. 

“Kun tekniikasta ei ymmärrä mitään, kilpailutus oli vaikeaa. Serkun kautta saimme suosituksen Saariston Kaivonporauksesta, ja sitten päädyimme heidän kanssa yhteistyöhön”, Heli kertoo ja jatkaa: “Mukavaa oli, kun he selittivät asiat ihan selkokielellä ja vastailivat tyhmiinkin kysymyksiin. Huomattiin kyllä yhdessä, ettei tyhmiä kysymyksiä toisaalta olekaan. Ja huumorillakin höystettiin juttuja!” 

Saariston Kaivonporaus toimitti ja asensi kaiken uuteen lämmitysjärjestelmään liittyvät seikat.  “Ajatuksena oli heti alusta lähtien, että samasta talosta pitää tulla kaikki. Useasta paikasta tilattuna on hankalaa tietää, mikä on kenenkin vastuulla ja miten asiat aikataulutetaan. Nyt Saariston Kaivonporaus sai hoitaa kaiken sumplimisen”, Mika kommentoi avaimet käteen -toimitusta. 

“Saimme heiltä jopa ulkoyksikön alle valetun betoniperustuksen, patteriveden kiertojärjestelmän magneettisuodattimen sekä katolle lumitopparin. Lumitopparin asentaja huomasi katolla rikkinäisen tiilen ja laittoi senkin kuntoon. Kaikilla näillä pienillä jutuilla on merkitystä. Yksityiskohdissa näkyy se vastuullisuus. ”

Hyvä aika ottaa järjestelmä käyttöön on nyt 

Lämmitysjärjestelmän päivittäminen ei ole pieni pintaremontti, vaan kyseessä on merkittävä investointi asuntoon. Siksi se luonnollisesti mietityttää monia.

 “Ei tämä ole mikään pieni juttu, mutta silti monelle ihan mahdollinen ratkaisu”, Heli miettii. Pyyt saivat hieman apuja hankintaan kotitalousvähennyksestä, jota kertyi töiden osuuksista. 

Nykyään teko olisi vielä kannattavampi, kun valtiolta on mahdollista saada energia-avustusta. 

“Haluan kannustaa kaikkia tätä harkitsevia tekemään tämän päätöksen nyt heti: se kannattaa tehdä nyt siksi, että saa maksimaalisen hyödyn irti niin talouden kuin luonnon kannalta”, Mika rohkaisee. 

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset, vesikaivot, porapaalut

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Jere Lehtinen

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

045 103 1533
jere@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Jessica Ranta-aho

Talousjohtaja

Maj-Len
Fjäder-Sandberg

Laskutus, Vesikaivot

Porauslautta m/s Carola