Vanhempiin taloyhtiöihin voidaan asentaa maalämpöjärjestelmiä varsin joustavasti nykyaikaisella tekniikalla. Lämmitysmuodon vaihtaminen onnistuu useimmissa kiinteistöissä teknisten ratkaisujen kehityttyä merkittävästi. Asennusmahdollisuudet riippuvat pääasiassa tontin koosta, maaperän laadusta ja taloyhtiön nykyisestä lämmitysjärjestelmästä. Maalämpö tarjoaa kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon vanhoille taloyhtiöille, vaikka alkuinvestointi on merkittävä. Huolellisella suunnittelulla nämä järjestelmät toimivat luotettavasti myös vanhemmissa rakennuksissa.
Voiko maalämpöä asentaa vanhoihin taloyhtiöihin?
Maalämpöjärjestelmien asentaminen vanhempiin taloyhtiöihin on nykyään täysin mahdollista ja usein jopa suositeltavaa. Tekniikan kehitys on mahdollistanut asennukset erilaisiin kohteisiin riippumatta rakennuksen iästä. Erityisesti vesikiertoinen patteriverkosto helpottaa siirtymistä, mutta muutkin lämmönjakotavat ovat sovitettavissa maalämpöratkaisuihin.
Vanhojen taloyhtiöiden kohdalla maalämpö on varteenotettava vaihtoehto varsinkin nyt, kun energia- ja lämmityskustannukset ovat nousseet. Moni 60–80-luvulla rakennettu taloyhtiö harkitsee lämmitysjärjestelmän päivittämistä, ja maalämpö tarjoaa tähän kestävän ratkaisun.
Yksi merkittävimmistä eduista on maalämmön soveltuvuus erilaisiin maaperiin. Energiakaivot voidaan porata jopa tiheään asutuilla alueilla. Näin maalämpö taloyhtiöön onnistuu myös pienemmillä tonteilla.
Mitä hyötyjä maalämpö tuo vanhalle taloyhtiölle?
Maalämpöjärjestelmä tarjoaa vanhalle taloyhtiölle merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Energiakustannuksissa säästöt ovat tyypillisesti 50-70% verrattuna suoraan sähkölämmitykseen ja 30-50% verrattuna öljylämmitykseen tai kaukolämpöön. Keskikokoiselle, 20 huoneiston taloyhtiölle tämä voi tarkoittaa 10 000-15 000 euron vuosittaisia säästöjä.
Kiinteistön arvo nousee uuden energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän myötä. Asunnot, joissa on moderni maalämpöpumppu Turku alueella tai muualla Suomessa, myydään usein nopeammin ja paremmalla hinnalla. Energiatodistuksen luokitus paranee, mikä lisää asuntojen houkuttelevuutta markkinoilla.
Maalämpö on erittäin ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, sillä noin 2/3 tuotetusta energiasta on uusiutuvaa ja päästötöntä. Taloyhtiö voi vähentää hiilijalanjälkeään jopa 60-80% vaihtamalla fossiilisesta lämmityksestä maalämpöön.
Järjestelmän huoltotarve on vähäinen. Maalämpöpumpun tekninen käyttöikä on noin 15-20 vuotta, ja vuosittainen huolto on yksinkertaista.
Mitä teknisiä haasteita liittyy maalämmön asentamiseen vanhoihin taloyhtiöihin?
Tontin koko on ensimmäinen huomioitava asia. Vanhemmissa taloyhtiöissä tontti voi olla ahdas, mutta nykyteknologia mahdollistaa kaivojen porauksen syvemmälle ja jopa vinoon. Lämpökaivot voidaan sijoittaa jopa 15 metrin etäisyydelle toisistaan, ja Turun alueella kallioperä on usein suotuisa poraukselle.
Maaperän soveltuvuus tutkitaan aina etukäteen. Kallioperä on ihanteellinen energiakaivoille, mutta hiekka- tai savimaaperäänkin löytyy ratkaisuja, vaikka se saattaa nostaa kustannuksia. Maaperän lämpötila vaikuttaa järjestelmän mitoitukseen, mikä huomioidaan suunnitteluvaiheessa.
Vanhan lämmitysjärjestelmän integrointi vaatii ammattitaitoista suunnittelua. Erityisesti korkean lämpötilan patteriverkostot saattavat tarvita muutoksia, sillä maalämpö toimii optimaalisimmin matalammilla lämpötiloilla. Meillä on kokemusta erilaisten lämmönjakojärjestelmien päivittämisestä maalämpöyhteensopiviksi.
Rakenteellisia haasteita voi ilmetä laitteistojen sijoittelussa. Vanhoissa taloyhtiöissä lämmönjakohuoneet voivat olla ahtaita, mutta nykyaikaiset maalämpöpumput ovat kompakteja ja järjestelmiä voidaan hajauttaa tarvittaessa.
Kuinka paljon maksaa maalämmön asennus taloyhtiöön?
Kustannukset vaihtelevat taloyhtiön koon ja energiatarpeen mukaan. Pienemmälle, 10-15 asunnon taloyhtiölle maalämpöjärjestelmän kokonaishinta asennuksineen on tyypillisesti 100 000-150 000 euroa. Suuremmissa, 30-50 asunnon kohteissa kustannukset voivat nousta 200 000-350 000 euroon.
Takaisinmaksuaika on useimmiten 7-12 vuotta riippuen vertailukohtana olevasta lämmitysmuodosta. Öljylämmityksestä vaihtamalla takaisinmaksuaika on lyhyin, kaukolämpöön verrattuna hieman pidempi. Elinkaarikustannuksina maalämpö on kuitenkin lähes aina edullisin vaihtoehto.
Rahoitusvaihtoehtoina toimivat taloyhtiölainat, jotka voidaan jaksottaa niin, että energiasäästöt kattavat lainanhoitokulut.
Miten maalämpöhanke etenee taloyhtiössä?
Maalämpöhanke alkaa taloyhtiön hallituksen aloitteesta, joka tuo asian yhtiökokouksen päätettäväksi. Päätös vaatii tavallisesti enemmistön kannatuksen. Ennen päätöstä on hyvä järjestää infotilaisuus, jossa osakkaita informoidaan hankkeen hyödyistä ja kustannuksista.
Luvitusprosessi käynnistyy toimenpidelupahakemuksella kunnan rakennusvalvontaan. Lisäksi tarvitaan mahdollisesti naapurien kuulemiset ja ELY-keskuksen lausunto, jos kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella. Lupaprosessiin kannattaa varata 2-3 kuukautta.
Suunnitteluvaiheessa asiantuntijat laativat tarkat mitoituslaskelmat ja määrittävät lämpökaivojen määrän ja syvyyden. Tässä vaiheessa tehdään usein myös TRT-mittaus (Thermal Response Test) maaperän lämmönjohtavuuden määrittämiseksi.
Toteutusvaiheessa porataan lämpökaivot, asennetaan lämpöpumput ja tehdään tarvittavat muutokset lämmönjakohuoneeseen. Kokonaiskesto on tyypillisesti 3-6 kuukautta riippuen projektin laajuudesta. Lämmityskatko asennuksen aikana on yleensä vain 1-2 päivää.
Maalämpö vanhan taloyhtiön energiaratkaisuna – kannattaako se?
Maalämpö on lähes poikkeuksetta kannattava investointi vanhalle taloyhtiölle. Energiakustannusten säästöt, kiinteistön arvonnousu ja ympäristöhyödyt tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon. Erityisen kannattavaa maalämpöön siirtyminen on öljy- tai suorasta sähkölämmityksestä, mutta myös kaukolämmöstä vaihtaminen on usein perusteltua.
Taloyhtiöille, joiden lämmitysjärjestelmä on tulossa käyttöikänsä päähän, maalämpö tarjoaa kestävän ja taloudellisen vaihtoehdon. Rakennukset, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ovat erityisen sopivia maalämpöön siirtymiseen.
Suosittelemme maalämpöhankkeen arviointia aina tapauskohtaisesti. Saariston Kaivonporaus tarjoaa ilmaisen kartoituskäynnin, jossa arvioimme taloyhtiönne soveltuvuuden maalämpöön sekä laskemme alustavan kustannusarvion ja takaisinmaksuajan. Yli 30 vuoden kokemuksemme maalämpöjärjestelmistä takaa, että saat luotettavan arvion ja ammattitaitoisen toteutuksen.
Vanhan taloyhtiön lämmitysjärjestelmän päivittäminen maalämpöön ei ole pelkästään taloudellinen päätös – se on investointi tulevaisuuteen. Kutsumme kaikki Varsinais-Suomen taloyhtiöt tutustumaan maalämmön tarjoamiin mahdollisuuksiin.