Kiinteistön tyyppi: rivitalo
Toteutus: maalämpöjärjestelmä
Kiinteistön koko: 1 rakennus, 10 asuntoa
Kaivojen lukumäärä: 4 kpl, 270 metriä

Öljylämmityksestä maalämpöön, rahan ja luonnon säästöä

Asunto-osakeyhtiö Turun Honkala on kymmenen asunnon rivitaloyhtiö Turun Hirvensalossa. Yhtiössä vaihdettiin talvella 2022 öljylämmityksestä maalämpöön, ja vaikka sähkö olikin näinä aikoina kallista, päästiin kuitenkin heti alaspäin kustannuksissa.

Kustannukset ajavat päätöksiä

Merkittävin syy vaihtoon oli taloudellinen. Asunto-osakeyhtiöillä oli myös mahdollisuus tukirahoihin, jonka myötä päätöksenteko helpottui merkittävästi. Ympäristöystävällisyys ja vihreät arvot olivat myös tärkeitä, ja maalämpö vastaa tähän kaikkeen loistavasti. Hallitus ja osakkeenomistajat olivat yksimielisiä päätöksestä – maalämpö on kannattava sijoitus, ja sen myötä kiinteistön arvo nousee merkittävästi. Päätös tehtiin heti hallituksen esittelyn yhteydessä, ja päästiin ripeästi eteenpäin.

Hallituksella oli tukenaan konsultti kartoittamassa kumppaneita ja tarjouksia. Haluttiin löytää luotettava kumppani, ja vaikka Saariston Kaivonporauksen tarjous ei ollut edullisin, se oli äärettömän selkeä. “Saariston Kaivonporauksen tarjouksessa oli avattu koko projekti erittäin kattavasti, ja suunnitelmissa ei ollut puutteita tai ongelmia. Näin voimme olla varmoja että yllätyksiä – ja etenkin yllätyskuluja – ei ole tulossa. Tämän lisäksi toimitusaika oli hyvin ripeä, joten voimme edetä nopeasti projektin kanssa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Jarmo Ojanen.

Öljylämmityksen kanssa energiankulutus oli vuodessa lähes 130 MWh, joten oli tärkeä mitoittaa uusi järjestelmä oikein. Saariston Kaivonporauksen ehdotus oli 4 kpl 270 metriä syvää energiakaivoja, ja tämä osoittautui mainioksi valinnaksi. “Neljäs energiakaivo oli oikea valinta, kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Sähköllä toimiva varajärjestelmää ei olla varsinaisesti tarvittu, vaikka talvi olikin melko kylmä”, kommentoi Ojanen.

Sujuva aloitus, toteutus ja mainio lopputulos

Saariston Kaivonporaus sai erittäin paljon kiitosta kommunikaatiostaan. Ennen projektin aloitusta pidettiin tiedotustilaisuus kaikille asukkaille, missä varmistettiin että kaikki saavat ajankohtaisen tiedon ja kaikkiin kysymyksiin löydetään vastaus. Urakan edetessä ahkeraa tiedottamista jatkettiin, ja Saariston Kaivonporauksen väen kanssa pääsi myös keskustelemaan pihapiirissä.

Öljylämmitysjärjestelmä oli vaatinut jatkuvaa tarkkailua, huoltoa ja aktiivista ylläpitoa, sekä tietenkin jatkuvaa öljyn tilaamista. Näistä murheista haluttiin päästä eroon, ja niinhän siinä kävi. “Kun mietittiin huolia tulevan maalämpöjärjestelmän kanssa, lista jäi lyhyeksi: toivottiin että poravaunu ei vahingoita pihan omenapuita”, Ojanen naurahtaa. Maalämpöjärjestelmä on osoittautunut täysosumaksi, sen toimintaa ei oikeastaan joudu ajattelemaankaan. “Toki alussa tehtiin kalibrointia ja asetusten hienosäätöä, mutta se kuuluu asiaan. Laitteiston etävalvonta tuo lisäturvaa arkeen, ja Saariston Kaivonporauksen tarjoama takuu on mainio”, kommentoi Ojanen.

Oikea valinta niin toimittajan kuin ratkaisunkin suhteen

Rivitalo oli erittäin otollinen maalämmölle, vesikiertoinen lattialämmitys ja hyvänkokoinen pannuhuone varmisti että sisäyksikön suhteen ei tarvittu kompromissia, ja että lämpö kiertää mahdollisimman tasaisesti. “Saariston Kaivonporaus lunasti lupauksensa erinomaisesti, yhteistyö sujui mainiosti ja heidän porukka teki urakkaa positiivisella asenteella”, kiteyttää Ojanen.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!