Auvaisbergin kartano Kaarinassa öljystä maalämpöön

Auvaisbergin kartanon 450 neliön hirsirakenteinen päärakennus on rakennettu vuonna 1812. Kartano on kolmen sisaruksen omistuksessa ja kolmeen tilaan jaettuna se taipuu sekä jatkuvaan asumiskäyttöön että viikonloppuasunnoksi.

Kartano sijoittuu energialaskelmissa omakotitalon ja teollisuustilan välimaastoon. Omistajat pohtivat siirtymistä öljystä maalämpöön ensimmäisen kerran vuonna 2009, jolloin Saariston Kaivonporaus kävi arvioimassa prosessin kustannuksia. Tuolloin investointi olisi maksanut itsensä takaisin 11 vuodessa, ja projektia päätettiin vielä siirtää. Vuonna 2021 takaisinmaksuaika oli laskelmien mukaan enää viisi vuotta, ja remontti päätettiin toteuttaa.

Vaatimuksina tehokkuus ja huolettomuus

Saariston Kaivonporaus oli aiemmin hoitanut kartanon pihapiiriin rakennetun vesikaivon porauksen sekä yhden omistajaperheen Nauvossa sijaitsevan kesämökin neljän kaivon poraukset hyvällä ammattitaidolla, joten päätös lämmitysremontin toteuttajasta oli helppo. Kartanon omistajat painottivat lämmitysjärjestelmän valinnassa riittävää tehokkuutta, jotta voitaisiin välttyä jälkikäteen tehtäviltä muutoksilta. Laskelmissa hyödynnettiin mitoitusohjelman lisäksi silloista öljynkulutusta.

Kartanoon asennettiin kaksi lämpöpumppua, putkistot, puskurisäiliö sekä sähkövastukset varalämmitysjärjestelmänä. Kartanon omistaja Fredrik Lindeman oli työhön tyytyväinen.

-Asiointi oli helppoa, ja asentajat tekivät jopa enemmän kuin oli pyydetty. Vanhassa talossa ei selvitty täysin ilman haasteita, mutta näihinkin tartuttiin reippaasti. Esimerkiksi lämmitysverkoston vesilaadun takia tänne on asennettu lisää suodattimia. Myös arvio investoinnin kannattavuudesta on pitänyt, ja näillä energiahinnoilla olemme kahden vuoden kuluttua kattaneet kustannukset, Lindeman kertoo.

Määlämpötekniikka asennettiin kartanon 1600-1700-luvulla rakennettuun holvikellariin. Säännöllinen huoltaminen pidentää laitteiston elinikää ja Lindemanilla on Saariston Kaivonporauksen kanssa vuosihuoltosopimus. Kuvassa Saariston Kaivonporauksen toimitusjohtaja Jimmy Kronberg (vas.) ja Fredrik Lindeman.

Kansikuva: Kartanon pihamaalle porattiin kaksi 270 metriä syvää energiakaivoa, kun tavallisen omakotitalon lämmitystarpeet saadaan yleensä katettua yhdellä kaivolla. Kaivojen määrä ja syvyys mitoitettiin osana koko lämmitysjärjestelmää.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!