Hankinta, joka lämmittää mieltä – ja kotia

Paraisten vanhan Malmin kauniilla puutaloalueella asuva kolmen hengen perhe päätti pitkäaikaisten suositusten ja oman arvomaailman vuoksi päivittää uuden kotinsa lämmitysjärjestelmän ekologiseen maalämpöön. Päällimmäiset ajatukset oman kodin lämmityssysteemistä ovat nyt: huolettomuus, lämmön tasaisuus ja säästöt.

Hirsirunkoisessa omakotitalossa, jo toista vuottaan asuvat Mari Agge, hänen Islannista kotoisin oleva miehensä ja heidän 4-vuotias poikansa. Perhe muutti taloon kesällä 2019. Suorasähkölämmitteinen talo koki kuitenkin uudistuksen lämmitysjärjestelmänsä kannalta jo ennen muuttoa. Maalämpökaivo porattiin takapihalle valmiiksi jo edeltävänä talvena, ja lämmitysjärjestelmä otettiin näppärästi käyttöön lokakuussa 2019 viileiden kelien saavuttua. 

Hyvien ekologisten ratkaisujen jatkumoksi maalämpö

Edellinen asukas oli asuinvuosinaan tehnyt 95-neliöiseen puutaloon hyviä ekologisesti kestäviä ratkaisuja rakennuksen rungosta lähtien. Mari on ilokseen huomannut näiden valintojen tuloksena muun muassa, että talon seinien puukuitueristeiden ansiosta lämpö pysyy hyvin talossa. Marin perhe halusi tulevaan kotiinsa myös lämmitysjärjestelmäksi ratkaisun, joka vastaa heidän arvojaan ja päivittää talon tähän päivään.

Jo taloa ostaessa maalämpöremontti oli Marille ja hänen miehelleen selkeä valinta. Pieniä sähköpattereita oli yksi talon jokaisessa melko vetoisessa huoneessa, ja Mari muistaa ajatelleensa, kuinka punaisina ne pakkaspäivinä huutaisivat, jos olisivat vastuussa kodin lämmittämisestä. “Ja meillä olisi huoli siitä, kuinka sähkömittari raksuttaa”, hän toteaa muistelun lopuksi.

Jo useamman vuosikymmenen suositukset maalämmöstä sekä Saariston Kaivonporauksesta

Marin suvussa positiiviset maalämpökokemukset juontavat juurensa jo 80-luvulta. “Samaisen sukulaiseni kodissa raksuttaa siis edelleen vuosimallia -79 oleva keskusyksikkö” Mari kertoo ilahtuneena. Myös hänen vanhempiensa kotia lämmittää menestyksekkäästi maalämpö. 

Läheisten suositusten lisäksi lämmitysjärjestelmän valintaa vahvisti ekologisuuden merkitys kaikkien hankintojen tekemisessä. Nuoresta pitäen ekologisuus on ollut korkealla Marin prioriteettilistalla. Nykyään se on ehdottomasti ensimmäinen asia, johon kiinnitetään kaikessa huomiota. Tämän vuoksi maalämpö oman kodin lämmittämiseen oli ilmiselvä valinta.

Päätöstä edelleen lujitti tieto säästöistä, jotka tulisivat olemaan todistettavasti merkittäviä sukulaisten antaman tiedon perusteella. Talon lämmitysmuodon vaihtaminen suorasta sähkölämmityksestä maalämpöön tiputtaa vuosittaiset kulut neljännekseen.

Saariston Kaivonporaus urakoitsijana oli yhtä selkeä valinta kuin maalämpö lämmitysmuotona – oikeastaan itsestäänselvyys. Vuosikausien onnistunut palvelu lähipiirissä ja paikallisen toimijan suosiminen tekivät päätöksestä helpon.


Ripeä ja ammattitaitoinen asennus,
joka ei haittaa esteettistäkään silmää

Verkoston asennus sujui ripeästi, vain parissa päivässä, ja patterien paikat onnistuttiin valitsemaan Marin mielestä erinomaisesti. Myös patteriputket vedettiin ammattitaitoisesti hyllyjen ja kaappien päälle, joka ei häiritse talon asukkaiden esteettistä silmää.

Mari kertoo olleensa tyytyväinen siihen, kuinka Saariston Kaivonporaus jousti perheen kylpyhuoneremontista johtuvien muuttujien mukaan ja asennustyö saatiin toteutettua sutjakkaasti niistä huolimatta. 

Investointi kirpaisee kerran, mutta maksaa itsensä takaisin

Reilun puolentoista vuoden käyttökokemuksen jälkeen Marin perhe on edelleen erittäin tyytyväinen hankintaansa. Mari vakuuttaa, että vaikka investointi kerran kirpaiseekin, niin sen hyödyt ovat isossa kuvassa niin laajat, että se maksaa kyllä itsensä kaikin puolin takaisin. 

“Ja lämpöä piisaa”, naurahtaa Mari. Välillä oikein kylmällä kelillä kuulemma niinkin hyvin, että lämpötilaa pitää jopa vähän laskea, ettei makuuhuone lämpene liikaa. Plussaa on se, että samalla järjestelmällä saadaan lämmitettyä suihkuvesi. Lämpimät suihkut kuuluivat perheen isän ykköskriteereihin, ja niistäkään ei ole jouduttu tinkimään.

“Talo on tasaisen lämmin, eikä kylmiä nurkkia ole.” Mari ilmoittaa mielissään. Plussaa on hämmentävän helppo ja hiljainen keskusyksikkö, johon ei ole puoleentoista vuoteen tarvinnut käytännössä koskea lainkaan. Päätös maalämpöön siirtymisestä lämmittää Marin mieltä – ja kotia.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!