Paikkakunta: Naantali
Rakennus: Omakotitalo
Rakennusvuosi: 1957
Asuinpinta-ala: 210 m²
Asukkaiden määrä: 2
Lämpöpumppumalli: Thermia Diplomat Optimum 10 G 3
Sähkönkulutus vuodessa: 12 000 kWh
Aikaisempi lämmitysmuoto: Öljy
Maalämpöpumpun asennusvuosi: 2014

Harmittaa, että siirryin maalämpöön näin myöhään

Naantalin keskustassa, kylpylän vieressä, seisoo talo missä on noin sata neliömetriä ikkunapinta-alaa. Talo on rakennettu 1957, mutta on käytännössä kokonaan rakennettu uusiksi 2000-luvulla. Talo on sisäpuolelta erikoinen, kun se koostuu viidestä eri tasosta ja olohuone yltää 6,5 metrin korkeuteen. Puutalon lattiapinta-ala, jota lämmitetään lattialämmöllä, on noin 100 m2, mutta asuinpinta-alaa on noin 210 m2. Maalämmöllä lämmitetään saunaostastoa, autotallia, viherhuonetta, kylpyhuonetta, sekä koko alakertaa. Yläkerta on avointa tilaa, minne lämpö nousee alhaalta.

Talossa oli aikaisemmin lämmöntuottajana öljypannu ja varaava takka. Talon omistaja, Ilkka Punkkinen, halusi talolleen energiaratkaisun joka takaisi pienemmät kulut vanhemmalla iällä ja joka olisi huoleton vaihtoehto. ”En halua miettiä onko tavaraa tai toimiiko poltin”, miettii Punkkinen. Punkkinen muutti Naantaliin Kemiöstä, missä hänellä oli kokemusta ilmavesi-järjestelmästä. Siihen kohteeseen asennettiin ilmavesi-pumppu haastavan maaston takia, eli tontille ei päässyt kaluston kanssa poraamaan energiakaivoa. Tähän Naantalin kohteeseen poraamisen kanssa ei olisi ongelmaa ja Punkkinen oli varma, että maalämpö on oikea ratkaisu. Punkkinen ei ollut ihan tyytyväinen ilmavesi-järjestelmään ja ymmärsi, että lämpökaivo on varmempi vaihtoehto, kuin ulkoyksikkö ja hyötysuhde on parempi maalämpöpumpulla.

Punkkinen näki paljon vaivaa selvittääkseen, mikä maalämpöpumppu on markkinoiden paras. Hän kävi kaikki maalämpöpumpputestit läpi ja harkitsi asiaa eri kantilta. Lopuksi hän päätyi Thermiaan. Punkkinen kävi pari kertaa rakennusmessuilla ja tutustui myös netissä Thermian jälleenmyyjiin, joka on Naantalin alueella mm. Saariston Kaivonporaus Oy. Puskaradion kautta suositeltiin yritystä ja tehtiin kaupat.

”Lämpö ja lämmin vesi on riittänyt hyvin, vaikka meillä on poreallas. Öljyllä loppui vesi, mutta nyt riittää kerralla porealtaan täyttö, jopa pakkasella”, kertoo Punkkinen. Hän pitää talon lämpötilaa vähän alempana ja lämmittää taloa myös takkaa polttamalla. ”Lämmityskulut on alle puolet maalämpöjärjestelmän asennuksen jälkeen. Isoon taloon tämä oli hyvä ratkaisu kaiken kaikkiaan”, kertoo Punkkinen tyytyväisenä.

Aikataulu venyi kuukauden verran, mutta muuten porausprosessi meni kivuttomasti. ”Järjestelmä on toiminut hienosti ja ainut mikä harmittaa on, että siirryin maalämpöön näin myöhään”, toteaa Punkkinen.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!