Paikkakunta: Hirvensalo, Turku
Rakennus: Omakotitalo
Rakennusvuosi: 2008/2009
Asuinpinta-ala: 155 m²
Asukkaiden määrä: 4
Lämpöpumppumalli: Thermia Diplomat 8
Sähkönkulutus vuodessa: 12 000 kWh
Maalämpöpumpun asennusvuosi: 2009

Loppumaton energia, joka riittää sukupolvesta toiseen

Tämän omakotitalon tontti on Turun kaupungin lapsiperhetontti, joka sijaitsee Hirvensalossa alueella, joka oli vuosina 2007–2008 uusi rakenteilla oleva pientaloalue. Saman kadun varrella oli silloin noin 35 rakennuspaikkaa ja jokaisella paikalla komeilee nyt omakotitalo.

Erityistä tälle tontille on se, että talossa asuva perhe voitti tontin arvonnassa. Rakennettu talo on yksikerroksinen ja rakennusmateriaaliltaan kevytsoraharkkoa. Talossa asuvat pariskunta Minna Tyrväinen ja Juha Strandén sekä heidän kaksi lastaan.

Lämmitysmuoto oli selvä alusta asti. ”Lämpöjärjestelmä on monelle iso investointi, joten järkevintä on hankkia kerralla luotettava järjestelmä, joka on huoltovapaa pitkälle tulevaisuuteen. Emme edes pohtineet muita lämmitysvaihtoehtoja”, kertoo pariskunta Tyrväinen-Strandén maalämpövalinnastaan.

Maalämmön puolesta puhui pariskunnalle moni asia. Maalämpö on tänään suosittu lämmitysmuoto, koska se on varma ja ekologinen uusiutuvan energian muoto. Lisäksi se on edullista auringosta maaperään sitoutunutta energiaa, joka laskee olennaisesti asumiskustannuksia. Maalämmöllä päästään usein 70–80 % säästöön lämmityskustannuksissa, ja investointi maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. ”Tämä energia ei lopu, vaan riittää sukupolvesta toiseen, ja maalämpöjärjestelmällä saa lämpöä talvella ja jäähdytystä kesällä”, kertoo Tyrväinen.

Saariston Kaivonporaukseen pariskunta tutustui sukulaisen suosituksen kautta. Lisäksi Thermia oli testeissä osoittautunut hyväksi, eli urakoitsijan valinta oli helppo. Lämpökaivon porausprosessi ja lämpöpumpun asennus meni hyvin, ilman erityisiä huolia, ja pariskunta on sitä mieltä, että maalämpöjärjestelmän valinta on vastannut odotuksia. ”Lämmin vesi riittää, paitsi silloin, kun pojat vähän innostuvat suihkuttelemaan”, hymyilee perheen äiti. Vielä kahdeksan vuotta käyttöönoton jälkeen pumppu toimii moitteetta eikä huoltotoimenpiteisiin ole ollut tarvetta. ”Verrattiin yhdessä vaiheessa sähkönkulutusta kaksikerroksiseen sähkölämmitteiseen taloon, joka on noin 20 m² isompi ja heillä oli meihin nähden yli kaksinkertainen sähkölasku”, kertoo Strandén.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com