”Tämä oli fiksu valinta” – Olli-Pekka Salopään perheeseen maalämpö valittiin ystävän suosituksesta

“Se oli oikeastaan aika yllättäen syntynyt päätös”, Olli-Pekka Salopää kertoo siirtymisestä maalämpöasiakkaaksi, “mutta en voi muuta kuin suositella.” Vuosi sitten Olli-Pekka Salopää siirtyi maalämmön käyttäjäksi, vaikka ei vielä pari vuotta aikaisemmin ollut erityisemmin suunnitellut energiaratkaisun vaihtamista.

Omakotitalo Paattisilla on 214 neliön suuruinen, ja siellä asuvat nykyään Olli-Pekka Salopää vaimonsa kanssa. Kotia on täällä asuttu nyt jo kolmisenkymmentä vuotta. Pihalla on tilaa koirien juosta, ja ikkunasta näkyy naapurin viljapelto. Täällä ovat myös kasvaneet nyt jo omille teilleen muuttaneet neljä nuorta, joiden kaikkien arki täyttyi aikoinaan aktiivisesta urheilusta ratsastuksen, salibandyn ja jääkiekon parissa. 

Salopään perheessä energiankulutusta on aina seurailtu aktiivisesti. Aikaisemmin käytössä palveli öljykattila, joka myös monella naapurilla on edelleen käytössä. Vuosien saatossa öljykattila ehdittiin vaihtaa uuteenkin ja kotia lämmitettiin osakseen myös puilla. Tavoitteena on aina ollut mahdollisimman tehokas energiankulutus. Asuntoa onkin vuosien saatossa monilla pienillä seikoilla tarpeen mukaan päivitetty: ilmanvaihto on muutettu talteenottavaksi, kiinteistön yläpohjaa on lisäeristetty ja vanha avotakka muutettu varaavaksi takaksi. 

Tavoitteena yksinkertainen ratkaisu 

Maalämmöstä Olli-Pekka kuuli ystävältään, joka kertoi omista kokemuksistaan ja neuvoi maalämpöön liittyvissä kysymyksissä. Maalämpö ei ollut Salopäälle aluksi tuttu, mutta sen tuomat hyödyt tuli opeteltua tarjousta pohtiessa. Aluksi vaihtoehtoina pohdittiin ilmavesiratkaisuja sekä erilaisia hybridiratkaisuja, mutta päädyttiin yksinkertaisimpaan ja energiatehokkaimpaan ratkaisuun – koko kiinteistön lämmittämiseen maalämmön avulla.  

Päätöstään palveluntarjoajasta Olli-Pekka mietti tarkkaan, ja hän kilpailutti eri yrityksiä. Luotettavuus nousi päätöksenteossa tärkeäksi tekijäksi: se, että pystyi luottamaan koko projektin yhden toimijan käsiin ilman aliurakoitsijoita ja tiesi, että yrityksellä on reippaasti kokemusta asennuksista. Salopään perheelle oli myös tärkeää, että aikataulut saatiin osumaan hyvin kohdalleen. Kaikki osuivat nappiin Saariston Kaivonporauksen kanssa, ja yhteistyö aloitettiin.

Omat tarpeet, oma sopimus

Se, että sopimus räätälöitiin juuri perheen tarpeisiin perustuen, oli Salopäälle erittäin arvokasta. Jo tarjousvaiheessa huomioitiin nimenomaan Salopään kiinteistö: tarjous tehtiin vasta, kun oltiin käyty paikan päällä arvioimassa konkreettiset tarpeet. “Sopimuksen teko on tärkeä vaihe ja siinä tulee huomioida omat tarpeet”, Salopää ajattelee, “Saariston Kaivonporauksen perussopimuspohja oli jo hyvä, mutta oli hienoa, että saimme räätälöityä sopimuksen tarpeidemme mukaiseksi.”

Itse asennus sujui näppärästi parin työpäivän aikana. Positiivisen vaikutuksen Salopäähän teki olosuhteiden ja tilan fiksu huomioiminen sekä siivouksen mainio hoituminen. “Myös asennusporukat olivat ihan ykkösiä.” Jälkikäteen jäi vain yksi seikka harmittamaan: se, ettei Salopää tilannut heti alussa huoneanturia asennuksen yhteydessä, vaan asensi sen jälkeenpäin. Kokonaisuudessaan Salopää kuvailee kokemustaan erinomaiseksi: “Maalämpöön siirtyminen oli fiksu valinta, johon olen ollut todella tyytyväinen.” 

Vinkit maalämpöä harkitseville

Vinkkeinä maalämpöä pohtiville Salopää suosittelee valitsemaan yrityksen, joka toimittaa koko paketin yhdestä paikasta: ”Keep it simple. Kun saa koko paketin yhdestä paikasta, on helppo luottaa, että työt tulee tehtyä varmuudella.” Harva myös tietää kovin syvällisesti maalämmöstä, ennen kuin sitä hyödynnetään omassa kodissa. Tämän takia Salopää kannustaa kysymään rohkeasti, jos jokin mietityttää – tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. 

Nyt asennuksesta on kulunut vuosi ja arki soljuu mukavasti. Takkaa ei ole enää samanlaista tarvetta lämmittää, vaikka silloin tällöin tuleekin poltettua. “Yksi asia, mikä ei ainakaan haittaa yhtään, on se, ettei enää tarvitse joka vuosi kuurata öljykattilaa”, Salopää naurahtaa.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com