Ekologinen ja taloudellinen lämmitysjärjestelmä ainutlaatuisella Fagerholmilla

Kun Suomen valtion omistama kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt ilmoitti vuonna 2009 olevansa valmis myymään entisen merivartioaseman nimeltä Fagerholm, herätti se suurta kiinnostusta. Muun muassa Formula 1:sen nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel osoitti kiinnostusta 4 hehtaarin suuruista saarta kohtaan. Fagerholm sijaitsee Nauvon eteläpuolella, noin 15 minuutin venematkan päästä Nauvon ja Korppoon välisestä lauttarannasta.

Fagerholmin juuret ulottuvat 1600-luvulle ja vanhin rakennus, “tullitalo” on rakennettu kivestä 1700-luvun alkupuolella. Yli 300 vuoden aikana Fagerholm on palvellut Ruotsia, Venäjää ja Suomea muun muassa tulliasemana, merivartioasemana ja armeijan tutka- ja tietoliikenneasemana. VIelä vuonna 1993 Fagerholm toimi virallisena passintarkastusasemana.

Myös kehitysyhtiö Captiumissa heräsi mielenkiinto Fagerholmia kohtaan. Olihan omistajalla aikaisempia yhteyksiä Korppooseen. Fagerholm on toki syrjässä, mutta kuitenkin saavutettavissa kohtuullisessa ajassa, kiitos hyvien liikenneyhteyksien. Fagerholmilla oleva helikopterin laskeutumiskenttä oli tietenkin eduksi. Kiitos näiden asioiden, Fagerholm oli oivallinen vaihtoehto kokouspaikaksi osakkeenomistajille, hallituksille ja johtoryhmille kertoo toimitusjohtaja Serena Koivurinta Captium Havsstjärna Ab:stä. Captium Havsstjärna Ab on yhtiö Captium-ryhmässä, jonka toimipaikka on Fagerholmilla. Yhtiön toimialana on kehittää aktiviteetteja saaristossa.

Vuoden 2009 lopussa Captium hankki omistukseensa Fagerholmin ja siitä lähtien Captiumin liiketoiminta Suomessa on johdettu Fagerholmista käsin. Fagerholmista on samanaikaisesti tullut tärkeä kokouspaikka Captium-konsernille ja sen yhteistyökumppaneille. Tämän lisäksi Fagerholm on käytettävissä ulkopuolisille tahoille esimerkiksi yritystapahtumia, kokouksia ja yksityistilaisuuksia varten.

Kerrosalaltaan noin 200 neliöisen Tullhuset- nimisen rakennuksen lisäksi, Fagerholmin suurimmat rakennukset ovat Fagerholmin merivartioaseman 600 neliön päärakennus ja 650 neliön kokonaisuus, mihin kuuluu telakka, korjaamo ja toimistotilaa. Heti kaupan jälkeen Captium aloitti suunnittelemaan aikataulua tulevien vuosien välttämättömille korjauksille ja parannushankkeille. Yksi merkittävimmistä asioista oli tulevan lämmitysjärjestelmän valinta. Nykyisen öljylämmityksen tilalle oli vaatimuksena saada ekologisempi ja taloudellisempi tapa lämmittää rakennuksia.

Melko aikaisessa vaiheessa sekä ”tullhuset” rakennukselle, että päärakennukselle asennettiin oma lämpöpumppu. Lämmönlähteeksi porattiin yksi lämpökaivo ”tullhuset” rakennukselle ja kaksi lämpökaivoa päärakennukselle.

Moni asia painoi maalämmön puolesta, kun lopullinen päätös tehtiin

  • maalämpö on ekologinen ja vihreä vaihtoehto ja kun tarkoituksena on tehdä Fagerholmista yhä ”vihreämpi” saari, kuin mitä se aikaisemmin on ollut niin maalämpö oli oikeansuuntainen valinta
  • edullinen aurinkoenergia, joka on varastoitunut peruskallioon, uusiutuva energia 
  • perinteiset lämmitysmuodot, jotka perustuvat uusiutumattomiin energioihin kuten öljy, kallistuvat tulevaisuudessa ja todennäköisesti niiden verotusta lisätään
  • maalämpö alentaa lämmityskuluja merkittävästi, jopa 70-80 %, ja näin ollen Fagerholmin vuosikulut alenevat
  • investoinnin takaisinmaksuaika on lyhyt, 5-10 vuoden välillä
  • maalämpö nostaa kiinteistön arvoa
  • kaivosta saa lämpöä talvella ja mahdollistaa jäähdytyksen kesällä
  • saaristossa maalämpö on tosi hyvä “ekologinen ratkaisu”

Mitkä ovat kokemukset lämpökaivojen poraamisesta ja lämpöpumpun asentamisesta? 

Sovimme kokonaistoimituksesta Saariston Kaivonporauksen kanssa, kertoo Serena Koivurinta. Tämä tarkoitti, että kaikki työvaiheet koordinointiin ja hoidettiin optimaalisesti Saariston Kaivonporauksen toimesta ilman, että Fagerholmin henkilökuntaa tarpeettomasti rasitettiin projektin johdosta. Siirto öljylämmityksestä maalämpöön sujui vaivattomasti ja vanhat öljykattilat vietiin pois lämpöpumppujen alta.

Mistä saitte tietoja Saariston Kaivonporauksesta?

Kun aloimme selvittämään mahdollisia toimittajia Fagerholmin maalämpöjärjestelmälle kartoitimme vaihtoehtoja Helsingistä, Turusta ja rannikkopaikkakunnista, kertoo Serena Koivurinta. Näiden vaihtoehtojen joukossa oli myös Saariston Kaivonporaus. Meille laadukas toimitus oli luonnollisesti tärkeää, mutta myös toimittajan kyky huolehtia jatkossa maalämpöjärjestelmän huollosta oli tärkeä päätökseen vaikuttanut seikka.

Päätös valita Saariston Kaivonporaus ja Thermian lämpöpumput tehtiin koska:

  • Saariston Kaivonporauksella on yli 20 vuoden kokemus maalämpöjärjestelmien asentamisesta ja asennuskanta ylittää 1000 yksikköä
  • Hyvä maine ja lukuisia referenssejä
  • Merkittävä asia oli kokonaistoimituksen tarjoaminen (poraus ja asennus)
  • Varmuus huollosta myös tulevaisuudessa
  • Hinta oli kilpailukykyinen

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com