Kiinteistön tyyppi: liikekiinteistö, uudiskohde
Toteutus: maalämpöjärjestelmä
Kiinteistön pinta-ala: 5 183 m2
Rakennusvuosi: 2018
Kaivojen lukumäärä: 14 kpl

Luontoa säästävällä tavalla lämpöä ja viilennystä Motonet Kaarinaan

Motonet Kaarinan uudisrakennukseen valittiin maalämpöjärjestelmä, koska se on energiatehokas, monipuolinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen.

Tällä tontilla seisoi aiemmin Kaarinan kaupungin varikkorakennuksia, mutta nyt tässä on ollut jo kaksi vuotta uusi rakennus – suuri myymälä tutuilla punaisilla kylteillä. Suomalainen perheyritys Motonet avasi Kaarinan uuden tavaratalonsa keväällä 2018 ja valitsi lämmitysratkaisukseen energiatehokkaan maalämmön. Motonetista on tullut tuttu paikka liikkuvalle ihmiselle, sillä tavaratalosta löytyvät varaosat, tarvikkeet ja työkalut autoihin ja moottoripyöriin mutta myös tuotteet kodin ja vapaa-ajan askareisiin aina puutarhanhoidosta kalastukseen. 

Reilun 5000 neliömetrin kokoinen rakennus pitää sisällään Motonet-tavaratalon, varastotilat, Motonet-korjaamon, Motopesun ja henkilökunnan tilat. Uudiskohteena rakennetussa kiinteistössä ei ollut epäselvää, mikä energiamuoto valitaan lämmitysjärjestelmäksi: vastaus oli maalämpö. 

Päätös maalämmöstä tehtiin erityisesti hinnan perusteella. Kiinteistöön olisi ollut saatavilla kaukolämpöliittymä, mutta kustannukset olisivat nousseet korkeiksi. Sen sijaan yrityksessä laskettiin, että maalämpö on reilusti kannattavampi. “Ja on edelleen kannattavampi”, Broman Yhtiöiden projektijohtaja Tommy Juntunen toteaa. Mitä suuremmasta kiinteistöstä on kyse, sitä merkittävämmäksi energiakustannusten optimointi kasvaa.

Vaikka suuressa kiinteistössä kustannuksilla on päätöksenteossa hyvin merkittävä arvo, Motonetilla satsataan myös ekotehokkuutteen. Motonet kuuluu energiatehokkuussopimuksen pariin, minkä takia luontoa säästävä maalämpö on heille soveltuva ratkaisu. Ympäristösäästöjä tuovat lisäksi aurinkopaneelit, jotka ovat Kaarinan tavaratalossa käytössä Motonetin uusien kiinteistöjen tapaan.

LISÄARVOA MAAVIILENNYKSESTÄ

Motonet Kaarinassa oli suuriin kiinteistöihin nähden erityinen toive: koko kiinteistö haluttiin myös viilennyksen pariin. Niin myymälä, varasto kuin henkilökunnan tilat halutaan pitää kesähelteilläkin tasaisen viilennettyinä, jotta talossa on mukava työskennellä ja olla. Lisäarvoa maalämmöstä tuokin sen tarjoama kätevä keino kiinteistön viilennykseen eli maaviilennys. 

“Tämä on fiksu tapa viilentää”, kommentoi Tommy Juntunen, “sillä sähköllä viilennys tulisi hintavaksi.” 

Maaviilennyksessä maalämpöä varten poratuissa energiakaivoissa kiertää maaliuosta, joka mahdollistaa kiinteistön viilennyksen. Maaviilennys onkin hyvin kustannustehokas keino viilentää huoneilmaa. Sähköä kuluu vain kiertovesipumpun ja puhallinkonvektorin toimintaan. 

Investointina maalämpöjärjestelmä on toki suuri, mutta Motonetilla koetaan, että takaisinmaksuaika on järkevä. “Olemme laskeneet, että tämä maksaa itsensä takaisin 8 vuodessa. Eikä tässä ole edes huomioitu viilennysominaisuutta.” 

Saariston Kaivonporaus päätyi Motonet Kaarinan yhteistyökumppaniksi normaalin kilpailutuksen kautta. Motonetilla arvioitiin, että Saariston Kaivonporaus on hinta–laatusuhteeltaan paras vertailussa. Yhteistyö sujui mutkattomasti, eikä ongelmia ole ilmaantunut. “Hyvin on toiminut ja lämpöä on riittänyt,” Juntunen naurahtaa. 

MAALÄMPÖ ON TULEVAISUUDEN VALINTA

Broman Group -konsernin alaisuuteen kuuluvalla Motonetilla on yhteensä 35 tavarataloa, joista jo neljä ovat maalämmön parissa. Kaarinan lisäksi maalämpöä hyödyntävät Hämeenlinnan, Keravan ja Espoon Hannuksen Motonet-tavaratalot. 

Siinä missä joskus maalämpöratkaisut saattoivat olla marginaalivaihtoehtoja, jatkossa maalämpö nähdään Motonetilla tulevaisuuden ensisijaisena valintana. “Pitäisi olla erittäin edullinen kaukolämpö, että siihen lähdettäisiin.” 

Maalämpöä harkitseville kiinteistökohteille Juntunen vinkkaa myös maaviileän hyödyntämisestä. “Jos valitsee maalämmön, niin kannattaa ottaa mukaan myös maaviileä. Viilennys on vain bonusta päälle.”

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com