Toteutus: maalämpöjärjestelmä
Kaivon syvyys: 190 m
Laite: Thermia Calibra 12, 200 L puskurisäiliö
Talon koko: 187 m2
Talon rakennusvuosi: 2009
Aiemmin käytössä ollut järjestelmä: poistoilmalämpöpumppu

Luotettava, pitkäikäinen ja hiljainen ratkaisu sai Rantasen perheen päätymään maalämpöön

Kun vanha järjestelmä petti jo toistamiseen, oli aika harkita uutta ratkaisua lämmitykseen. Olli Rantasen perhe valitsi Saariston Kaivonporauksen maalämpöjärjestelmänsä toimittajaksi, koska arvosti paikallisuutta ja kokemusta.

Sinertävä puutalo seisoo pihassa vaikuttavan ja hieman louhikkoisen kalliorintaman ympäröimänä. Kun Olli Rantasen perhe muutti omakotitaloon, he olivat talon ensimmäisiä asukkaita. Talo oli juuri valmistunut vuonna 2009, ja he ostivat sen itselleen valmiina. Koska talo ostettiin valmiina, perhe ei pystynyt itse valitsemaan talon käytössä olevia järjestelmiä. Mentiin siis niillä, mitä oli olemassa. Se tarkoitti, että perhe käytti kymmenisen vuotta poistoilmalämpöpumppua, joka oli asennettu rakennukseen. Järjestelmässä oli kuitenkin arjen mukavuuden kannalta harmittava haitta: meluisa ääni, joka kantautui ikävästi kodinhoitohuoneesta. 

Ääni ei jäänyt ainoaksi ongelmaksi, vaan muutakin epäonnea sattui tielle. Poistoilmalämpöpumpun kompressori meni rikki 3 vuotta sitten oltuaan käytössä vasta 7 vuotta. Perhe päätti korjata tilanteen ja maksoi uudesta laitteesta noin 3 000 €. Uusi laite ehti olla 3 vuotta käytössä, kunnes meni taas rikki. Onneksi sattui olemaan heinäkuu, ja tilanteen kanssa pystyi hetken elämään samalla, kun Rantanen pohti uutta järjestelmää.

Kotitalousvähennyksistä hyötyä investointiin 

Perheen lapset ovat vielä pieniä, ja talossa on tarkoitus asua ainakin 10–15 vuotta. Tämän takia Rantanen halusi kerralla panostaa järjestelmään, joka olisi mahdollisimman huoleton ja pitkäikäinen. Vaihtoehdoiksi nousivat sekä ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu, joista Rantanen otti vastaan tarjouksia kymmeneltä eri toimittajalta. Ilmavesilämpöpumpussa mietitytti laitteen ulkoyksikön paikka keskeisellä kohdalla pihaa, pakkaspiikkien aikainen teho ja mahdolliset äänihaitat, joista perhe jo nyt halusi eroon. Maalämmössä oikeastaan ainoa mietityttävä asia oli investoinnin hinta. Perhe päätyi valitsemaan maalämpöjärjestelmän ja ilahtui, kun he pystyivät käyttämään kahden aikuisen täydet kotitalousvähennykset järjestelmän hankintaan.

Sopimusta solmiessa Rantaselle oli tärkeää, että laitteella on pitkä takuu ja että kaivo yltää tarpeeksi syvälle tulevaisuudenkin tarpeita ajatellen. Merkittävimpänä tarpeena oli kuitenkin saada järjestelmä käyttöön ennen talvea. Perhe oli lähdössä syksyllä lomareissulle, joten toiveissa oli asennus matkan aikana. “Pistetään onnistumaan”, vastasi Jimmy Saariston Kaivonporaukselta perheen aikataulutoiveeseen, ja sopimus solmittiin.

Tuntemus paikallisesta ympäristöstä vakuutti perheen

Poraustyö tehtiin ennen lomamatkaa ja Rantanen seuraili itse työtä. Kivikkoinen maasto oli haastava ja välillä vastaan tuli suuria irtolohkareita, mutta työ sujui tehokkaasti vuorokauden sisällä. Nimenomaan kokemus paikallisesta ympäristöstä, omat porarit ja omat laitteet olivat saaneet Rantasen vakuuttumaan Saariston Kaivonporauksesta. Kun perhe lähti matkalle, saatiin laitteet asennettua ja myös toisen yrityksen edustaja asensi ilmanvaihtolaitteen taloon. Erityisen positiivisena Rantanen kokee sen, että aikataulutus saatiin hyvin sopimaan – näin lapsiperheen arkeen ei tullut ollenkaan häiriöitä.

Nyt maalämpö on kerennyt olla käytössä reilun kuukauden. Lämmintä vettä riittää hyvin koko viisihenkisen perheen tarpeisiin ja huonelämpötila on voitu huoletta nostaa 23 asteeseen. Asennettu pumppu on aivan uusinta mallia – Thermian Calibra 12 – ja iloa on tuottanut mahdollisuus seurata pumpun toimintaa kännykkäsovelluksen kautta. Sovelluksen kautta on mahdollista laittaa vaikka boost-ominaisuus kätevästi päälle, jos sisko perheineen saapuisi vierailulle ja lämpimän veden tarve nousisi hetkellisesti.

Huomattavimpia muutoksia on ollut kuitenkin asunnossa vallitseva hiljaisuus: kodinhoitohuoneesta ei kuulu enää pihaustakaan. “Laitteen melutaso oli ainakin itselleni sellainen seikka, joka kiinnostaa. Uskon, että tämä kiinnostaa myös muitakin”, Rantanen ajattelee.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!