Maalämpö oli selkeä valinta

Paraislainen Bengt Östman on taksi- ja tilausliikennettä harjoittava yrittäjä toisessa polvessa. Hänen isänsä, Edvin Östman, oli aloittanut taksiyrittäjänä vuonna 1955. Bengt Östman muistelee, että isän ensimmäinen taksiauto oli merkiltään Popeda.

Bengt Östman jatkoi isänsä aloittamaa toimintaa vuonna 1982. Siihen asti hän oli työskennellyt huolinta- ja laivausalalla.

Bengtin aikana toiminta on laajentunut merkittävästi ja pääasiallinen toiminta on nykyisin tilausliikenne. Kalustokanta on kasvanut ja koostuu tänä päivänä kahdesta taksiautosta, kolmesta midibussista ja yhdestä täysikokoisesta bussista, johon mahtuu viisikymmentä matkustajaa.

Yrityksen kasvun myötä koko perhe on tullut mukaan toimintaan. Vaimo Gerd työskentelee päätoimisesti yrityksessä, ja pojat Markus ja Mikael ovat mukana siinä laajuudessa, mitä heidän päätoimensa antavat myöden.

Vuonna 1982 Bengt Östman osti vuonna 1976 rakennetun omakotitalon Paraisten Jenkkapolulta. Talon kerrosala on yhteensä 250 m2 ja lisäksi tontilla on erillinen autotalli kooltaan 50 m2.

Yleinen lämmitysjärjestelmä 1970-luvulla oli öljylämmitys. Tämä oli asianlaita myöskin Östmanin ostamassa talossa. Muutama vuosi sitten ajankohtaistui mahdollinen öljykattilan uusiminen. Tässä yhteydessä oli paikallaan harkita myös vaihtoehtoisia lämmitysjärjestelmiä.

Maalämpö sen olla pitää

Tässä vaiheessa Bengt Östmanilla oli jo selvä näkemys asiasta. Maalämpö sen olla pitää. Eniten maalämmön puolesta puhui se tosiasia, että se oli pitkällä tähtäimellä selvästi edullisin lämmitysjärjestelmä.

Perusinvestointi on suhteellisen korkea, mutta kun verotuksessa hyödynsi kotitalousvähennyksen lämpökaivon osalta ja kun huomioi lämmityskustannusten alenemisen maalämmön ansiosta, jopa 70–80 %, niin päätöksenteko oli helppoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että takaisinmaksuaika lähentelee viittä vuotta.

Eräs asioista, joka puolsi maalämmön valintaa, oli mahdollisuus kytkeä siihen viilennysominaisuus. Östman ei vielä tätä ole tehnyt, mutta viime kesän helteet tekevät sen yhä ajankohtaisemmaksi.

Östmanin tuttava oli juuri siihen aikaan rakentanut Ersbyhyn Paraisilla uuden omakotitalon. Hän oli valinnut lämmitysjärjestelmäksi maalämmön ja kehui sitä kovasti. Omalta osaltaan tämän edesauttoi Östmanin valintaa.

Vuonna 2012 lämmitysjärjestelmä vaihdettiin öljylämmityksestä maalämpöön. Bengt Östman valitsi Saariston Kaivonporauksen urakoitsijakseen. Bengt Östman on pitkään tuntenut Saariston Kaivonporauksen tavan toimia. Yrityksen perustaja Bertel Fjäder oli aikanaan porannut hänelle vesikaivon.

Bengt tunsi Saariston Kaivonporauksen myös sen pitkäaikaisesta kokemuksesta maalämpöjärjestelmien asentamisesta sekä hyvästä maineesta. Saariston Kaivonporauksen 45 vuotta kestänyt toiminta ja varmuus siitä, että takuu ja huolto toimivat myös tulevaisuudessa, oli tärkeä valintakriteeri.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com