Syy maalämpöön siirtymiseen löytyi läheltä: luonto tässä ympärillä

Kun vanha öljykattila oli tulossa tiensä päähän, oli aika harkita kodin energiaratkaisuja. Miten saataisiin suuren perheen lämmityskuluja pienemmiksi? Entä kodin energiaratkaisut muutettua kestäviksi ja ekologisiksi? Janne ja Anna Rauhansuun omakotitalossa Pöytyällä valittiin käyttöön kodin hiilijalanjälkeä pienentävä maalämpö.

Tien varrella ei näy juuri muuta kuin peltoa ja metsää. Päätieltä haarautuva hiekkatie päättyy suuren omakotitalon pihaan, jossa on polkupyöriä ja lasten leluja terassilla. Täällä asuvat Janne ja Anna Rauhansuu sekä heidän neljä lastaan ja perheen au pair. 
 
Seitsemän hengen taloudessa pyykkiä pyörii paljon ja tarve kodin lämmitykselle on suuri. Vielä vuosi sitten perheellä kului öljylämmitykseen 4 500 litraa öljyä vuosittain. Se tarkoittaa noin 5 300 euron laskua lämmityskuluista. Se on tuntuva hinta. 
 
Janne Rauhansuu oli kuullut tuttaviltaan ja naapureiltaan vain hyvää maalämpöön vaihtamisesta. Hän selvitteli muitakin energiavaihtoehtoja, mutta päätti valita maalämmön kotinsa ratkaisuksi. Näin lämpö saadaan omasta maasta puhtaasti ja paikallisesti, minkä lisäksi lämmityskustannukset ovat tipahtaneet reippaasti, noin 4 000 euron verran vuodessa. “Se oli melko luonteva ja helppo ratkaisu,” Janne kuvailee.

Mahdollisuus säästää kustannusten lisäksi ympäristöä

Rauhansuun perheelle kodin energiaratkaisut ovat myös arvovalinta. Omakotitaloa ympäröi perheen oma luomumaatila, joka on suuri osa perheen arkea. Täältä käsin perhe pyörittää myös yritystään Myssyfarmia, joka myy farmin suomenlampaiden luomuvillasta paikallisten mummojen kutomia myssyjä. Perhe haluaa välittää esimerkillään ympäristöä kunnioittavaa ajattelutapaa eteenpäin.
 
“Kun olin kiertänyt 15 vuotta maailmaa ammattipurjelautailijana, osasin Suomeen palatessani arvostaa luontoamme uudella tavalla. Täällä on hieman tapana ottaa ympäristömme itsestäänselvyytenä, kun se on aina ollut tässä. Meillä on kuitenkin todella ainutlaatuista luontoa ympärillämme. Haluan tehdä osani elinvoimaisen ympäristön säilyttämisessä ja kannustaa muitakin siihen”, Janne kokee.

Joustavuus ja vaivattomuus valtteina

Maalämmössä on Jannen mielestä erittäin positiivista myös sen joustavuus ja mahdollisuus yhdistää geoenergia muihin energialähteisiin, kuten heidän tapauksessaan aurinkosähköön.
 
Saariston Kaivonporauksen pariin perhe päätyi tuttavien suositusten kautta. Talon energiantarvetta vastaamaan porattiin kaksi energiakaivoa, joiden poraus sujui nopeasti ja vaivattomasti. “En melkein edes huomannut koko asennusta, ennen kuin suihkusta alkoi yhtäkkiä tulla kunnolla lämmintä vettä. Niin vaivattomasti työ hoitui.” 
 
Hyvää mieltä ovat tuottaneet myös vaivaton huoltoyhteys ja se, että Saariston Kaivonporaukselta saa kaiken työn saman katon alta. Erityisesti yrityksen oma kalusto oli Jannen mielestä vakuuttava. “Se, että yrityksellä on oma kalusto, tuntui luotettavalta ja siltä, että he panostavat työhön tosissaan. Tämä oli ratkaisevaa päätöksenteossamme.”

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!