Paikkakunta: Turku
Rakennus: Leipomo
Rakennusvuosi: 1991
Asuinpinta-ala: 1 700m2 (7 m korkea)
Lämpöpumppujen asennusvuosi: 2012
Lämpöpumppumalli: 2x Thermia Robust 42
Aikaisempi lämmitysmuoto: Kaukolämpö

Tietotaito voitti

Kolmannen sukupolven leipomoyrittäjä Hannu Elo jatkaa isoisänsä Eemil Sirkiän aloittamaa työtä Sirkiän Leipomossa. 

Sirkiän Leipomo aloitti toimintansa Turun Itäisellä Pitkäkadulla, josta se siirtyi 15 vuodeksi Puistomäkeen, kunnes yritys koki kasvun, joka muutti sen Valurinkadulle. Siellä leipomon piipusta kohoaa savu vielä tänäänkin.

Leipomon tuotteiden valmistaminen ja toimittaminen on keskitetty suurkeittiöpuolelle. Uuneissa paistuvat muun muassa herkulliset lihapiirakat, erilaiset leivät ja viinerit.

Leipomorakennus on vuonna 1991 valmistunut 1 700 neliön tila, joka lämmitettiin aiemmin kaukolämmöllä. Säätöautomatiikka silloisessa lämmitysjärjestelmässä ei enää kuitenkaan pelittänyt kunnolla, ja Hannu oli pitkään pohtinut muunlaista lämmitysratkaisua. Kaukolämmön korkea hintataso vaikutti myös hänen päätöksentekoonsa. 

Hannun yhteys Turunmaan Lämpötalon asiantuntevaan Urpo Lehtimäkeen johti Saariston Kaivonporauksen löytymiseen. Maalämmön asiantuntijat Urpo sekä Saariston Kaivonporauksen Jimmy Kronberg vakuuttivat ammattitaitoisuudellaan Hannun alusta lähtien. 

”Kysyimme tarjouksia myös muualta. Jimmy ei ollut halvin, mutta Urpon ja Jimmyn tietotaito voitti. Meillä oli toisen yrityksen edustaja täällä katselemassa paikkoja, mutta hän kävi enemmän täällä kyselemässä minulta asioita, vaikka pitäisi olla toisinpäin”, kertoo Hannu. 

Taloudelliset hyödyt kaiken A ja O

Lämmitysratkaisun valintapäätökseen eniten vaikutti maalämmön taloudelliset hyödyt. Maalämmön käyttöönoton jälkeen huomattiin, että kulut pienenivät merkittävästi ja vuositasolla se tarkoittaa 15 000–20 000 euron säästöä. ”Sanotaan, että maalämpö maksaa itsensä takaisin noin kahdeksassa vuodessa, mutta meidän tapauksessa veikkaan, että takaisinmaksuaika on noin kuusi vuotta”, miettii Hannu tyytyväisenä.

Sen lisäksi, että uusi lämmitysjärjestelmä toimii loistavana lämmitysratkaisuna, se mahdollistaa myös kiinteistön viilennyksen. Kesäaikaan leipomo saadaan viileäksi maalämpöpumppujen avulla.

Projektin suunnitteluvaiheessa tehtiin päätös, että käyttövettä ei tulla lämmittämään maalämmöllä. Tätä päätöstä Hannu katuu. Nyt hän toivoo, että veden lämmitys olisi yhdistetty sekä maalämpöpumppuihin että sähköön. Pumput voisivat lämmittää vettä talvisin, kun ne olisivat muutenkin päällä, ja kesäisin voitaisiin lämmittää sähköllä.

Kahden vuoden kokemuksella Hannu on todella tyytyväinen lämmitysjärjestelmävalintaansa. Hän toteaa, että vaikka lämpöpumput eivät ole ikuisia, niin reiät maassa ovat. Kun pumput jossain vaiheessa pitää uusia, niin reiät ovat valmiina.

Ota meihin yhteyttä

Jimmy Kronberg

Toimitusjohtaja | Energia-asiantuntija

Pientalot ja kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 547 8629
jimmy@kaivonporaus.com

Martin Laine

Energia-asiantuntija

Pientalot: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 557 5043
martin@kaivonporaus.com

Kari-Pekka Kuusrainen

Energia-asiantuntija / projektijohto

Kiinteistöt: uudiskohteet ja lämpösaneeraukset

040 350 2075
kari-pekka.kuusrainen@kaivonporaus.com

Vesikampanja
16.5.-11.8.2024

Tilaa porakaivon pesu tai uusi porakaivo

Saat vesianalyysin kaupan päälle!