Kiinteistön tyyppi: liikekiinteistö, uudiskohde
Toteutus: maalämpöjärjestelmä varastohalliin
Hallin koko: 6 000 m2
Uuden hallin rakennusvuosi: 2017
Kaivojen lukumäärä: 13 kpl
Kaivojen syvyys: 300 m
Laitteet: 3 x Thermia MEGA XL
Aiemmin käytössä ollut järjestelmä: polttoöljy

Turun Vapaavaraston uusin halli lämpenee energiatehokkaan maalämmön avulla

Turun Vapaavarastolla on tavoitteena minimoida energiahukka ja saada kustannuksia kuriin lämmityksessä, joka on suuri kulu laajassa kiinteistössä. Ratkaisuksi valittiin Saariston Kaivonporauksen toteuttama maalämpöjärjestelmä. 

Ruissalon saareen vievän sillan kupeessa sijaitsee lukuisia suuria valkoisia halleja. Hallit ovat tuttu näky jokaiselle Ruissalossa vierailevalle, sillä niitä on seisonut tässä jo 55 vuoden ajan. Hallit ovat Turun Vapaavaraston liiketoimintaa – halleissa varastoidaan vienti- ja maahantuontiyritysten tavaroita ja tuotteita, ja ne kätkevät sisäänsä yhteensä jopa 40 000 m2 varastotilaa. 

“Satama-alueet mielletään usein paljon energiaa kuluttaviksi alueiksi, mutta meille vihreät arvot ovat tärkeitä”, kertoo Turun Vapaavaraston toimitusjohtaja Stefan Lindström. Yrityksessä pyritään mahdollisimman suureen energiatehokkuuteen, ja tämän takia kiinteistössä on päädytty asteittain siirtymään maalämmön hyödyntämiseen varastotilojen lämmitysjärjestelmänä. 

Asteittaisia askeleita kohti vihreämpää energiaa

Maalämpöön siirtyminen aloitettiin uuden toimistorakennuksen valmistuttua vuonna 2011. Tämän jälkeen alkoikin suurempi urakka, kun vuonna 2017 valmistui 7 000 m2 laajuinen uusi varastohalli, josta puolet on lämmitetty. Näin yhteensä 6 000 neliötä yrityksen tiloista tuli liitettyä maalämpöön.  

Suuriin halleihin saapuu päivittäin sisään noin 100–200 lavaa tavaraa, ja ulos poistuu puolestaan noin 200-300 lavallista. Hallit ovat suuret ja varastoissa työskennellään aamusta iltaan koko päivän ajan. Lämpötila pyritään normaalisti pitämään yllä noin 12–15 asteessa. Hallit eivät ole kuitenkaan pelkkää varastotilaa, vaan niiden uumenista löytyy myös näytepajat, laboratoriot ja henkilökunnan sosiaalitilat saunoineen. Käyttövettä tarvitsee 16 tiloissa työskentelevää työntekijää. 

Maalämpöjärjestelmä valittiin uuden toimistorakennuksen energiaratkaisuksi sen vaivattomuuden ansiosta: järjestelmä ei vaadi suurempia ponnisteluja ylläpidon eteen. Lindström oli jo aikaisemmin asennuttanut omaan omakotitaloonsa maalämpöjärjestelmän, joten hänellä oli sekä tietoa että kokemusta ratkaisusta. 

Erittäin merkittävä syy maalämpöön päätymisessä oli myös ympäristöystävällisyys: se, että energia saadaan puhtaasti omasta maasta, tuntui hyvältä valinnalta. Myös kovat faktat, kuten kustannustehokkuus, painoi vaakakupissa. 

Investointi parempaan energiatehokkuuteen

Kun uutta hallia alettiin vuonna 2016 suunnitella, oli selvää, että energiaratkaisuksi haluttiin maalämpö. Lindström kilpailutti kuitenkin eri toimijoita, joiden arviot työstä vaihtelivat. Lindström valitsi Saariston Kaivonporauksen kiinteistön energiaratkaisun toteuttajaksi, koska kaipasi toteutusta ripeällä aikataululla laadusta tinkimättä. “Yritys oli tuttu jo oman taloni maalämpöjärjestelmän asennuksesta, joten tiesin, mitä tullaan saamaan”, Stefan Lindström kertoo. 

Koko uudisrakennushanke suoritettiin tiukalla aikataululla, ja 6 000 neliön tarpeisiin porattiin energiakaivoja 13 kpl 300 metrin syvyyteen. Maalämmön asennus ei ollut halvin vaihtoehto, vaan Lindström näkee sen ennemminkin investointina energiatehokkuuteen. Maalämmön kustannukset perustuvat pitkälti maaperään, ja Turun Vapaavaraston alla oleva maa on tyypiltään savipohjaa. Poraaminen vaati suojaputken asennuksen poraamista varten. 

Lindström on kuitenkin investointiin ja toteutukseen hyvin tyytyväinen. “On hyvä fiilis valinnasta. Energiatehokkuus on parantunut ja öljynkulutuksemme on laskenut olennaisesti.” Kevään 2020 aikana on tarkoituksena rakentaa vielä aurinkopaneelijärjestelmä, jolla pyritään lisäämään energiatehokkuutta entisestään. 

Maalämmön valttina monipuolisuus: lämmitys ja viilennys samasta paketista

Maalämpöjärjestelmässä iloa tuottaa sen kyky tarjota lämmityksen lisäksi myös viilennystä kesähelteillä. Halleissa lämmön on pysyttävä ympäri vuoden tasaisena, joten tarve myös viilennykselle on kiinteistön kannalta merkittävä. Ääriolosuhteiden huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa onkin Lindströmin mukaan tärkeää. 

Tulevaisuudessa kiinteistön 40 000 neliömetrin laajuisesta varastotilasta on tarkoitus vähitellen liittää myös suurempi osa maalämmön piiriin. Oman kokemuspohjan perusteella Lindström kokee voivansa suositella maalämpöä ja Saariston Kaivonporausta suuremmillekin kiinteistöille. “Oman kokemukseni mukaan voin suositella maalämpöä hyvin logistiikkakeskuksille. Järjestelmä on tarpeisiimme riittävä ja toimii hyvin, sekä mahdollistaa myös viilennyksen – eli kaikki irti yhdestä paketista”, Lindström naurahtaa.